Plante cu efecte miraculoase
Posted by admin | Under Casa şi grădina, Plante medicinale, Spa, Uleiuri esenţiale, Îngrijirea Părului, Îngrijirea Tenului, Îngrijirea Unghiilor Saturday May 22, 2010
Tea tree, migdale, patchouli, gălbenele, toţi am auzit de ele, dar puţini dintre noi cunoaştem efectele terapeutice pe care plantele respective le au pentru pielea noastră. Le cunoaştem în principal de pe etichetele produselor cosmetice pe care le cumpărăm din supermarket-uri sau de la diverşi distribuitori. Dar dacă aruncăm o privire pe etichetele de pe spatele recipientelor în care sunt ambalate aceste cosmetice, putem observa că dacă există, se află undeva la sfârşitul listei, adică în cantităţi foarte mici. Iată câteva din proprietăţile uleiurilor volatile obţinute din aceste plante, care pot fi utilizate la prepararea cosmeticelor în casă, ca să ştim pentru ce le folosim.
Arborele de ceai – Tea Tree(Melaleuca alternifolia)
Este un arbore australian înrudit cu eucaliptul. Are o multitudine de utilizări legate de tulburările la nivel psihic şi emoţional. Este folosit cu succes ca antiseptic, împotriva infecţiilor bacteriene mai ales ale pielii, deasemenea în curăţirea şi dezinfectarea tăieturilor şi rănilor superficiale. Nu este toxic şi are o gamă largă de indicaţii, la fel că şi levănţica.
Aroma este proaspătă, medicinală.
Apreciat pe scară din ce în ce mai largă datorită proprietăţilor printre care amintim: antimicotic, antibacterian, antiseptic, antiviral, detoxifiant, insecticid, stimulant. Este tonic pentru sistemul imunitar, luptă împotriva infecţiilor la plămâni, genitale îs urinare, sinusale şi bucale. Tratează infecţii micotice precum herpes, zona zoster, varicelă, candida şi răceală.
Extern: Este eficient în tratarea petelor maronii pe piele datorate vârstei, furuncule, arsuri, cistită, mătreaţă, urticarie, arsuri solare, negi. În produsele cosmetice este inclus în cremele antiacneice, în unguentele de tratare a rănilor şi înţepăturilor cauzte de insecte, chiar în creme de scutece. Protejează pielea de arsurile de la radiaţii în timpul radioterapiei. Este considerat unul dintre cele mai puţn iritante uleiuri antiseptice cu acţiune puternică.
Patchouli (Pogostemon cablin)
Uleiul volatil este obţinut prin distilarea cu vapori de apă a plantei Pogostemon Cablin.Planta se cultivă în special în Indonezia, India sau China. Uleiul esenţial are calităţi antidepresive, combate stările nervoase, anxietatea şi stresul. Are proprietăţi tonice, antiseptice, febrifuge, antidiareice şi astringente. Poate fi utilizat în cazul muşcăturilor de şarpe sau ale altor insecte veninoase. Aroma este dulce, de pădure, greoaie, asemănătoare cu cea de vanilie.
Printre proprietăţi amintim că este antidepresiv, antiinflamator, antiseptic, astringent, diuretic, sedativ.
Extern are acţiune benefică în anxietate, celulită, piele crăpată, eczeme, cicatrici. Aroma de Patchouli este utilizată şi pentru a ţine departe moliile. Tratează reumatismul, artrita şi ameliorează durerile musculare. În produsele cosmetice se utilizează datorită proprietăţilor de regenerare celulară şi antiseptice, tratează eczemele, pielea matură sau crăpată şi mătreaţă.
Gălbenelele (Calendula officinalis)
Gălbenelele sunt originare din sudul şi centrul Europei. Numele lor provine din latinescul kalendae – prima zi a lunii în calendarul român. Florile de gălbenele sunt o adevărată sursă de flovonoide, carotenoizi, vitamina C, substanţe proteice, substanţe amare, răşini, etc. Uleiul este folosit în cosmetică în produse destinate în special pielii sensibile şi în produsele pentru copii. Uleiul de gălbenele este recomandat pentru utilizarea cosmetică în îngrijirea epidermei uscate şi sensibile. Are acţiune cicatrizantă, tonică, antiiritanta, de reducere a fragilităţii vasculare şi de îmbunătăţire a circulaţiei sanguine periferice. Se recomandă şi în inflamaţiile dermice şi ale mucoaselor, în tratarea vânătăilor, eczemelor. Bio-flavonoidele conţinute acţionează şi reduc fragilitatea vaselor de sânge capilare, de aceea acest extract este recomandat şi pentru produsele anticuperozice. Este antiinflamator, antispastic, limfatic, astringent, facilitează vindecarea rănilor, antimicrobian. Gălbenelele sunt printre cele mai bune plante utilizate pentru tratarea problemelor locale de piele. Poate fi folosită în siguranţă pentru orice inflamare a pielii cauzată de infecţie sau vătămare fizică. Poate fi utilizată pentru sângerări externe, răni, luxaţii sau contuzii. Ajută la rănile care se vindecă greu şi la ulcerele de piele. Este un prim ajutor ideal pentru răni uşoare. Are o importantă activitate antimicotica, fiind folosită atât extern cât şi intern. Boli în care se utilizează ca uz extern: leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sinilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, asteoporoza.
Cremele, uleiurile sau unguentele care conţin gălbenele în cantităţi suficiente au rolul de a menţine echilibrul hidric al epidermei şi de a conferi catifelarea naturală a pielii datorită conţinutului bogat în vitamine. Florile de gălbenele sunt o adevărată sursă de vitamina C şi substanţe proteice.
Lavanda (Lavandula angustifolia)
Numele de lavandă derivă din latinescul lavare, adică a spăla. Florile de lavandă erau folosite în Roma antică pentru a parfuma băile publice. Armatele romane le foloseau ca dezinfectant.
Componentul principal al uleiului de lavandă este linalolul. Este folosită la scară globală în tratamente naturiste sub formă de tinctură şi ulei de lavandă. Este cea mai renumită plantă pentru acţiunea ei asupra sistemului nervos central, depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasă, isterie. Conferă o stare de regenerare sufletească, prospeţime şi puritate interioară. Alungă gândurile negative. Mai este indicată şi în stări de panică, stres, iritabilitate, treceri bruşte de la o stare la alta, depresie mintală, depresie maniaca, epuizare nervoasă. Este folosită în multe ţări în tratamente naturiste datorită proprietăţilor sale curative. Atât uleilul volatil cât şi florile uscate sunt recomandate în diferite afecţiuni: iritabilitate nervoasă, spasme, epilepsie, migrene, vertij, ameţeli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, stres şi depresie psihică, anxietate şi stări de melancolie.Tratamentul cu lavandă este considerat cel mai eficient pentru tratarea insomniei cronice.De asemenea combate lipsa poftei de mâncare, stimulează regenerarea celulelor pielii, ajută la vindecarea ulceratiilor bucale şi diminuează respiraţia urât mirositoare.Reduce inflamaţiile pielii. Este utilă în afecţiuni ale căilor respiratorii, balonări, afecţiuni gastrointestinale, răceli, nevralgii. Esenţa de lavandă este atât de puternică încât doar câteva picături presărate pe o sursă de căldură va face să se simtă un miros plăcut şi discret. De aceea ea este folosită şi în industria parfumurilor în formulele preparării apei de colonie, loţiunilor şi deodorantelor. Este folosit pentru uleiuri de masaj, geluri de baie, săpunuri, produse de igienă şi îngrijire naturală dar şi în produse pentru îmbăierea şi masajul copiilor.
Migdalele (Prunus dulcis)
Migdalul este cultivat astăzi în special în ţinuturile însorite şi călduroase din Spania, California, Italia şi China. În ianuarie migdalul înfloreşte cu o explozie de flori albe delicate şi plăcute. Uleiul este un lichid limpede, slab gălbui, cu miros şi gust specifice, caracterizat de conţinutul bogat în acizi graşi esenţiali -palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, şi altele. Migdala este un fruct bogat în ulei, proteine şi săruri minerale. Sursă de vitamina A şi B, uleiul de migdale dulci stimulează funcţiile intelectueale, în special memoria. În plus, este tonic pentru vedere. Benefic pentru creştere, constipaţie, convalescente. Este de asemenea consumat pentru a atenua inflamaţiile căilor digestive sau a luptă contra viermilor intestinali.
Extern: Se utilizează ca emolient în iritaţiile pielii, dermatoze, piele uscată, psoriazis, precum şi în tratamentul diverselor eriteme, datorită calităţilor sale anti-inflamatorii.
Este indicată în tratarea pielii bebeluşilor, prin capacitatea de a dizolvă crustele de lapte. Este utilizat pe scară largă în cosmetică atât ca emolient cât şi ca purtător pentru alte principii active datorită stabilităţii sale deosebite. Este şi un excelent demachiant. Acţionează ca hidratant prin prevenirea deshidratării pielii. Se utilizează în produse pentru piele sensibilă, delicată, dar şi în uleiuri pentru masaj.
Ricinul (Ricinus communis)
Uleiul de ricin reprezintă unul dintre cele mai vechi tratamente naturiste. Calităţile terapeutice ale acestuia au fost descoperite în timp, în prezent, numărul produselor cosmetice pe bază de ulei de ricin fiind din ce în ce mai mare. Ricinul este un arbust originar din India adus în Europa cu milenii în urmă. Înainte de a fi descoperite calităţile sale terapeutice, ricinul a fost folosit că plantă ornamentala. În prezent, odată cu evoluţia ştiinţei, fructele de ricin au fost transformate în adevărate surse de sănătate, atât pentru ten cât şi pentru întregul organism.
Utilizările sale externe:
Piele întărită şi bătături – Pentru pielea întărită de pe coate, spre exemplu, este bine să se ungă porţiunea de piele cu ulei de ricin. Apoi se aplică o bucată de bumbac pe pielea înmuiată cu ulei de ricin şi se ţine cel puţin o oră. Se repetă tratamentul seară de seară. Pentru bătături sau pielea întărită de pe tălpi, este bine să se ungă talpa în zonele afectate cu ulei de ricin şi apoi să se încalţe şosete de bumbac, peentru 2-3 ore. Se repetă de asemenea tratamentul în fiecare seară, până când regenerarea este finalizată.
Unghii mai rezistente şi sănătoase- Pentru unghii care se exfoliază sau rup uşor, este indicat tratamentul cu ulei de ricin. Seara se curăţă unghiile (şi de lac dacă este cazul) şi se aplică ulei de ricin pe unghii. Se stă minim o oră cu uleiul pe unghii şi se masează din când în când. Tratamentul trebuie urmat câteva săptămâni pentru rezultate pe termen lung.
Gene mai lungi şi rezistente – Pentru gene mai viguroase şi voluminoase se poate apela cu încredere la uleiul de ricin. Se aplică pe gene în fiecare seară înainte de culcare, iar a doua zi de dimineaţă se spală cu grjia faţa. După circa o luna, se vor remarca primele rezultate. Pentru aplicare puteţi folosi o periuţa de la o mascara mai veche, curăţată.
Sprâncene netede şi lucioase – Dacă aveţi probleme cu sprâncenele şi vi se pare că acestea sunt cam răzleţe, răspunsul este tot uleiul de ricin. Acesta poate fi aplicat în fiecare seară, de preferinţă tot cu o periuţa mai veche pentru rimel, şi dimineaţa se curăţă amănunţit. Aplicat măcar timp de o luna, se obţin sprâncene mai netede şi mai egale.
Probleme legate de căderea părului – Pentru cei care au probleme cu căderea părului, uleiul de ricin este o soluţie la indeamana. Tratamentul pentru păr presupune masarea pielii capului cu ulei de ricin din abundenţă înainte de culcare timp de trei zile pe săptămână. Bineînţeles, a doua zi pielea capului trebuie bine spălată şi clătită.
Negii – Uleiul de ricin poate vindeca de regulă negii. În acest scop, trebuie masată cu ulei de ricin porţiunea de piele de două ori pe zi, câte un sfert de oră. Trebuie ca pielea să fie masată cu mişcări circulare şi energice, astfel încât uleiul să pătrundă cât mai bine.
Geraniul (pelargonium graveolens)
Provine din Africa de Sud, în Europa intrând la sfârşitul anilor 1600. Uleiul esenţial a fost distilat pentru prima dată în Franţa, la începutul secolului XX. În zilele noastre este cultivată la scară largă în Maroc, Egipt, China. Componenţi principali sunt geraniol, citronelal, linalool, terpineol, citral, mentonă, eugenol, sabinen. Credinţa populară îi atribuia şi virtuţi magice în alungarea spiritelor rele, astfel că oamenii îl cultivau în jurul casei. Aroma este florală, dulce, o combinaţie de trandafir, citrice şi iarbă. Aroma ameliorează anxietatea, depresia, starea de nemulţumire, comportamentul irascibil şi stresul. Efectul calmant şi răcoritor este ideal în tratarea neliniştii şi anxietăţii. Este folosit şi în cazuri de palpitaţii sau atacuri de panică, folosit sub formă de băi sau masaj. Geraniul este foarte bun şi pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele deoarece are efect de echilibrare al secreţiilor de sebum; el este antiseptic şi antiinflamator util în tratarea acneii şi a tenului seboreic; prin proprietăţile calmante este recomandat şi pentru pielea uscată. Se aplică comprese sau se fac băi de abur pentru ten.
Geraniul este recomandat ca tonic nervos care îndepărtează anxietatea, depresia, sau stresul.
Reduce inflamaţia şi infecţia rănilor, eczemele, acneea, arsurile şi este utilizat în tratarea sângerărilor, cicatricilor, vergeturilor, zonei zoster şi a herpesului.
Echilibrează toate tipurile de ten şi contribuie la mentinearea unui ten tânăr.
